EU projekt COBIOS

 

Dječji vrtić Medveščak  partner je projekta Multilateralnog školskog partnerstva u okviru Programa za cjeloživotno učenje- Comenius pod nazivom „Improving pedagogical continuity between indoor and outdoor spaces.
Partnerske organizacije koje će sudjelovati u projektu su:
NOSIOC PROJEKTA:
Förskolor Ryd, Linköpings kommun, Švedska
PARTNERI:
Dječji vrtić Medveščak, Zagreb, Hrvatska
Scuola comunale delľInfanzia LE BETULLE, Comune di Cavriago, Italija
Šiaulių r. Kuršėnų lopšelis-darželis "Buratinas", Kursenai, Litva
NENE HATUN ANAOKULU, Sivas, Turska
OPIS PROJEKTA:
Projekt „Unapređivanje pedagoškog kontinuiteta između unutrašnjeg i vanjskog prostora u dječjem vrtiću“ temelji se na suvremenim istraživanjima koja govore o kvaliteti rada u predškolskim ustanovama, te između ostalog naglašavaju značaj odgoja i obrazovanja djece za boravak na zraku. Pretpostavka je da kontekst koji okružuje dijete od njegove najranije dobi, ako je dobro strukturiran, organiziran i poticajan može značajno utjecati na unapređivanje djetetove prirođene kreativnosti u procesu učenja. Zato ćemo se baviti istraživanjem mogućnosti korištenja vanjskog okruženja za učenje i jasnije naglašavati značaj uspostavljanja pedagoškog kontinuitet između unutarnjih i vanjskih prostora u dječjem vrtiću.
Odgoj i obrazovanje djece za boravak na zraku mora biti povezan sa cjelovitim razvojem i objedinjavati razna područja učenja kao što su: znanje, vještine i uvjerenja. Štoviše, ciljevi našeg evropskog projekta usmjereni su prema pripremi naše djece za multikulturalnu budućnost u kojoj će oni biti građani Europe.Ujedno, projektom će se ostvarivati i unapređivati suradnja razmjenom iskustava, raspravama o zajedničkim problemima i pronalaziti rješenja za slične probleme, provoditi zajednička istraživanja između predškolskih ustanova u svim partnerskim državama, te stvarati i istraživati mogućnosti stvaranja zajedničkog modela kurikuluma za boravak djece na zraku.
Aktivnosti uključuju pet međudržavnih susreta (jedan koordinacijski sastanak, dva tematska seminara, jedan evaluacijski seminar te završni sastanak) te stažiranje u aktivnostima diljem partnerstva („job-shadowing“).

Ispiši stranicu