Prije polaska u vrtić

Dragi roditelji,
kako biste djetetu i sebi olakšali period prilagodbe preporučujemo da pročitate materijale koje smo za vas pripremili. 


Polazak djeteta u jaslice/vrtić vrlo je velika, a može biti i iznimno stresna promjena kako za dijete, tako i za cijelu obitelj. Prije svega važno je da znate da vaše dijete ostaje u sigurnim rukama profesionalaca koji će mu pomoći da čim lakše i brže prebrodi period prilagodbe. Za većinu djece to je prvo odvajanje od roditelja. Svoj dom, koji mu predstavlja sigurnu i poznatu okolinu, dijete napušta i odlazi u novi prostor, suočava se s novim ljudima i nepoznatim situacijama. 
Ono se osjeća osamljeno, nesigurno, napušteno, bespomoćno pa i ljutito, jer ga roditelji svaki dan ostavljaju s njemu još nepoznatim odraslima i djecom. Svaku novu promjenu prati prilagodba, pa tako i djetetov polazak u vrtić. Dijete kreće iz njemu sigurne, poznate u novu, nepoznatu sredinu. 

       
 

KAKO DJETETU OLAKŠATI PRILAGODBU PRIJE SAMOG POLASKA U VRTIĆ?
 
  • s djetetom češće razgovarajte o polasku u vrtić i što će sve raditi u vrtiću (poželjno mu je vrtić prikazati kao mjesto gdje ima puno igračaka i djece te u kojem će se igrati zanimljivih igara; nemojte dijete plašiti vrtićem - npr. govoriti mu kako se tamo mora sve pojesti, spavati...).
  • prenosite pozitivna iskustva djetetu kako bi ono stvorilo sliku o vrtiću kao o mjestu gdje će mu biti ugodno. Kreiranjem vlastitih pozitivnih stavova i očekivanja od vrtića sebe činimo sigurnijim u pogledu ostavljanja djeteta u novoj sredini, a time će se i dijete osjećati tako. Nesigurnost dijete prepoznaje i počinje se i samo tako osjećati.
  • prilagodite ritam djetetova života u obitelji i vrtiću. Budući da će se dijete polaskom u vrtić ujutro ranije buditi, dobro je da ritam života kod kuće bude takav da liježe svaki dan u isto vrijeme. Osim toga, dobro je da dijete ima red u rasporedu aktivnosti kod kuće (vrijeme obroka, šetnje, igre, lijeganja u krevet).
  • nemojte započinjeti s značajnijim promjenama navika ili sredine neposredno prije polaska u vrtić (npr. preseljenje, odvikavanje od plena, dude i sl.), naravno, ako je to ikako moguće
  • zajedničkim kupujte i pripremajte stvari potrebne za boravak u jaslicama/vrtiću
  • omogućite djetetu iskustvo da osim vas za njega mogu dobro brinuti i druge odrasle osobe


Prvi dan u vrtiću.pdf 

Ispiši stranicu