Priprema djece za povratak u vrtić nakon perioda izolacije


Poštovani roditelji,

na linku ispod teksta pronaći ćete poveznicu na kojoj je dostupan paket resursa za djecu, mlade i njihove roditelje, čiji su autori stručnjaci zagrebačkih ustanova koje izravno rade s djecom, mladima i njihovim obiteljima. Cilj online platforme je omogućiti što širu dostupnost sadržaja koji pomažu razvoju otpornosti te na taj način osnažuju djecu i njihovu okolinu.

 

 

 https://wetransfer.com/downloads/75d68993a19b8bfdd01eac89562ca2bc20200519083415/a7a51293329343051bc4074ac2ceabaa20200519084238/941a2b

 

________________________________________________________________________________________________________________________


Dragi roditelji,

nakon vremena provedenog u izolaciji pri povratku u vrtić Vaše će dijete doživjeti promjene na koje ga je važno pripremiti prije samog povratka. Dijete treba pripremiti na promjene u funkcioniranju skupina, načinu ulaska u vrtić i skupinu te na neka nova pravila ponašanja. Iako se djeca vraćaju u njima već poznati prostor neke su se okolnosti promijenile i zbog toga je važno pomoći djetetu u suočavanju s promjenama i usvajanju novih pravila ponašanja.
Kao i svaku promjenu i ovu mogu pratiti briga, anksioznost, tuga i strah. Važno je osvijestiti moguće javljanje negativnih emocija kako bi iste kod djeteta mogli prihvatiti i pomoći mu da se s njima nosi. Djeci će u novoj situaciji trebati vremena i strpljenja odraslih kako bi im se prilagodba na novu promjenu olakšala.

Dijete je važno upoznati s nekim osnovnim informacijama o funkcioniranju skupina. Dijelu djece neće biti moguće osigurati boravak na koji su navikli, a to je boravak s njihovim matičnim odgajateljem ili u njima poznatom prostoru. Isto tako, broj djece koja mogu boraviti u istom prostoru je smanjen. Dijete neće moći odlaziti u prostorije koje nisu pripremljene prema epidemiološkim uputama za rad. Djetetu naglasite kako će se u vrtiću bez obzira na promjene igrati i upoznati nove prijatelje i nove prostore vrtića. Podsjetite ga kako je ova situacija kao tijekom ljeta kada upoznaje nove odrasle osobe u vrtiću, novu djecu i nove prostore.

Dijete je važno upoznati i s pravilima kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Kod dolaska u vrtić treba pričekati na red za ulazak drežeći razmak zajedno s roditeljem (podsjetite ga na možda mu već poznate situacije čekanja u dućanu). Pripremite ga na to da nećete s njim ulaziti u vrtić nego da ćete ga predati odrasloj osobi s kojom će ono ući u vrtić. Važno je da rastanci s djetetom, kao i za vrijeme prilagodbe, budu kratki s jasnom porukom kada ćete po njega doći na ulaz u vrtić gdje ste ga i ostavili. Ukoliko se javi negodovanje, plač ili uznemirenost kod rastanka sjetite se kako je to sastavni dio doživljavanja promjene i kako će s vremenom proći.
Budući da je ovo nova za dijete stresna situacija pozivamo vas da ne kasnite po dijete nego da po njega dođete u vrijeme koje ste najavili. Objasnite mu da je ovakav način ulaska u vrtić potreban kako bi se zaštitili od virusa i kako bi zaštitili druge i ako se tako ponaša i ono može pomoći. Za dodatnu pomoć u objašnjavanju situacije s virusom upućujemo vas na slikovnice i članke koje možete pronaći na našoj web stranici.

Dijete upoznajte i s promjenama u radu. Možda se s nekim materijalama neće moći igrati jer ih je teže očistiti. Recite mu kako će se vani moći igrati, ali kako se neće moći igrati s djecom iz drugih skupina. Podsjetite ih kako je važno često prati ruke i to pravilno te ne dodirivati usta, nos, oči.
Važno je dijete, kako bi se lakše nosilo s promjenom koja ga čeka povratkom u vrtić, informirati u skladu s njegovim stupnjem razumijevanja. Bez obzira na promjene koje ga čekaju naglasite pozitivnu stranu vrtića kao mjesta za igru i učenje. Budite mu podrška ukoliko se jave negativne emocije koje su sastavni dio promjena.
Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite putem maila ili telefona Vrtića.


Ispiši stranicu