Informacije vezane uz potres


Poštovani roditelji,

obavještavamo vas da ćemo u četvrtak 14.1. 2021. provesti vježbu evakuacije u slučaju potresa u svim našim objektima.
Molimo vas da taj dan djecu dovedete u vrtić do 9:00 sati.


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dragi roditelji,
 
zbog traumatskih događaja koji su nas zadeseli i koji su još uvijek akutalni izuzetno je važno da zadržimo prisebnost i budemo primjer svojoj djeci kako se ponašati u teškim vremenima. Koliko god nam to ponekad bilo teško, ovo je prilika da se i djeca nauče nositi s teškim emocijama te kako se u stresnim situacijiama ponašati.

Djeca uče promatrajući nas odrasle i najjasnija poruka je upravo ona koju vide iz naših postupaka. Naša nas djeca poznaju i prepoznaju emocionalnu klimu u kojoj se nalaze. Dobro je razgovarati o tome kako nas oni doživljavaju, osjete li zabrinutost ili strah. Ne trebamo se praviti da nas sve ovo ne pogađa, već normalizirati osjećaje u ovoj za sve drugačijoj situaciji, uz poruku da će proći i da je važno da se sami trudimo oko toga da se zaštitimo.

Briga, anksioznost, tuga i strah su uobičajene emocije u izvanrednim situacijama, a njihovo izbjegavanje ih može učiniti još jačima i dugotrajnijima. 
Osvijestite ih, kao i misli i tjelesne senzacije koje se s njima javljaju, te upoznajte sebe i svoje načine reagiranja, a potom pomozite i djetetu da učini isto, pa zajedno razgovarajte o tome što pomaže kada se tako osjećamo. Ne bojte se razgovarati s djecom o potresu. Ono što je važno jest biti dostupan djetetu. Dajte mu dovoljno prilika da vam postavi pitanja. Usredotočite se na ono što radite kako biste svi ostali sigurni te djetetu naglasite sve mjere opreza koje poduzimate te i njega naučite da čini isto.

Kao što i vi roditelji razgovarate s djecom isto činimo i mi u vrtiću. S djecom razgovaramo o sigurnim mjestima u vrtiću i pojašnjavamo im što ona znače. Vježbamo ponašanje u situaciji potresa provođenjem evakuacijskih vježbi. U svakoj skupini nalazi se "RUKSAK TO GO" koji sadrži nužne stvari u slučaju potresa.
Također u svakoj skupini nalazi se Evakuacijski plan i Protokoli postupanja kod potresa, kako bi svi djelatnici znali ispravno i pravovremeno postupati za vrijeme i nakon potresa.
U dokumentu Program sigurnosno-zaštitnih mjera i protokola postupanja u rizičnim situacijama (https://vrtic-medvescak.zagreb.hr/default.aspx?id=10) pod točkom A.9. naći ćete Mjere zaštite od potresa sa protokolima postupanja prije, za vrijeme i nakon potresa.


U slučaju potresa koji zahtijeva evakuaciju djece molimo vas da u najkraćem mogućem roku dođete po dijete.
Ukoliko niste u mogućnosti doći po dijete u roku od jednog sata molimo vas da nas obavezno kontaktirate pozivom ili porukom na sljedeće brojeve mobitela:


Željka Požgaj, ravnateljica - 095 461 0012
Danijela Dilber, zdravstvena voditeljica - 095 461 0004
Vesna Henigman, tajnica (povjerenik zaštite na radu) - 095 461 0001
Gordana Konjević, odgojiteljica - 095 461 0013
Ivana Mlađan, odgojiteljica - 095 461 0011

U nastavku vam nudimo linkove na webinare i publikacije vezane uz potres koji će vam pomoći u razgovoru s djetetom i lakšem nošenju s traumatskim događajima.

Webinar Zagrebačkog psihološkog društva Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja - https://youtu.be/EseXOjZhyto 

Publikacija Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba - Djeca-i-obitelji-prije-tijekom-i-nakon-potresa.pdf

Publikacija Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba - Podrska-na-dlanu/158212


Ispiši stranicu