Noć knjige 2021.


Ove godine u petak 23. travnja, održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj. Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske.Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Noći knjige je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška

U našem vrtiću Noć knjige obilježava se jubilarnu petu godinu. Pošto ni ove godine nismo u mogućnosti organizirati događanje u vrtiću, kao što je to bilo prethodnih godina, pozivamo vas da svi zajedno obilježimo jubilarnu desetu Noć knjige, ali i 2021. godinu kao Godinu čitanja.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u prosincu 2020. godine podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Program u Godini čitanja stavlja knjige u središte pažnje, te ih predstvlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Glasno čitanja pri tome pomaže djece povezati ono što ne vide, proširujući dječji vokabular.
Čitanja omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu proživjeli. Čitanja omogućuje djeci upoznavanje sa književnim jezikom koji se razlikuje od svakodnevnog. 


Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta čitanja dnevno pridonosi cjelokupnom dječjem razvoju. Čitanje djeci razvija kreativnost i maštu, moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje i sposobnost koncentracije, obogaćuje im vokabular i širi horizonte, dajući im do znanja da ovo nije jedini mogući svijet, otvarajući im mogućnost zamišljanja nečeg drugačijeg. Osobito je to važno za djecu koja odrastaju u demokratskom društvu u kojem će sami odlučivati o svojoj sudbini i sudbini drugih.

Pozivamo vas da zajedno sa svojim djetetom odaberete omiljenu slikovnicu ili knjigu, ušuškate se ispod dekice sa šalicom toplog kakao u rukama te upoznate ljekovitu moć knjige.
Kao pomoć pri odabiru slikovnica nudimo vam popis odabranih kvalitetnih slikovica - Čitaj Mi - Knjižničari preporučuju (citajmi.info) ili Knjižnice grada Zagreba - Što čitati predškolcu? - roditelji (kgz.hr)

Također, u odgojno-obrazovnim skupinama ponovno će krenuti na putovanje od doma do doma "Kofer pun knjiga" kako bi u toplini vlastitog doma sa svojom djecom uživali u odabranim slikovnicama koje se redovito čitaju u našim odgojno-obrazovnim skupinama. 
                  
 

 


Ispiši stranicu