Djeca i Božić

Još prije nekoliko godina roditelji su djeci čitali bajke iz knjiga ili ih slušali zajedno putem audio kazeta. Tehnologija se razvila strelovitom brzinom; djeca su izložena puno većem broju informacija iz različitih izvora te neki smatraju da ranije sazrijevaju. Mnogi roditelji su se zapitali da li je potrebno dijete upoznavati s Djedom Božićnjakom, Sv.Nikolom i drugim toliko poznatim likovima kad puno djece već u vrtiću zna da su to samo bajke.

Zato su djeci ipak bajke još uvijek potrebne?

Bajke posjeduju višeslojno bogatstvo koje djeci omogućuje proživljavanje sadržaja i usvajanje obiteljskih vrijednosti. One djeci šalju poruke da je važno zauzeti se za slabije, da netko malen i dobar može pobijediti nekog velikog i zlog, da se trud uvijek isplati itd. Zbog njihove moralne poruke, bajke omogućuju djetetu da se identificira s dobrim likom i razvije antipatiju prema zlu. Poistovjeivanjem s junacima djeca razvijaju osjećaj vlastite važnosti i moći. Kroz razvijanje priče djeca uče prepoznavati i razumijevati svoje i tuđe emocije, te ih ona potiče na proraivanje vlastitih emocija, strahova i briga u sigurnoj okolini. Kroz slušanje bajki i "čitanje" zajedno s roditeljima djeca obogaćuju svoj rječnik, razvijaju pažnju i predčitalačke vještine. Oponašajući likove iz bajki i stvarajući različite završetke i improvizacije djeca razvijaju svoju kreativnost.

Zbog sretnih završetaka i jasnih polarizacija likova roditelji se mogu zapitati trebamo li djecu učiti da sve uvijek završava sretnim završetkom.
Podjela likova na dobre i zle prati djetetov razvoj u predškolskoj dobi; ono na taj način doživljava ljude i nije još sposobno spojiti "loše" osobine s dobrim ljudima. Dobri likovi unatoč povremenim nevoljama doživljavaju uspjeh, dok oni loši dočekaju pravednu kaznu. Sretan završetak doprinosi djetetovom osjećaju sigurnosti i povjerenja u svijet, koji mu je beskrajno potreban kako bi izraslo u sretno, sigurno i samopouzdano dijete.
Dijete najviše uživa kad mu bajke čitaju ili prepričavaju roditelji. Božićno vrijeme idealno je za ugodno druženje u obiteljskom krugu ispunjeno čarobnim bajkama obavijenima vilinskom prašinom koja će očarati i Vas i Vaše dijete!


Ispiši stranicu