Odvikavanje od pelena

Najbolji savjet koji Vam možemo dati u vezi odvikavanja Vašeg djeteta od pelena je slijedeći:
Čekajte da Vam dijete samo pokaže da je spremno! Naučite ga promatrati i razumijeti njegove znakove da je spremno.
Odvikavanje od pelena može Vam biti odlična prilika za uspostavljanje međusobnog povjerenja sa Vašim djetetom, vrijeme u kojem ćete mu posvetiti posebnu pažnju i brigu.

Djetetu treba pomoći da usvoji kontrolu nad vlastitim tijelom. Na taj način jačate njegovo samopouzdanje i vjeru u sebe. Dijete ima potrebu biti samostalno, iskušavati nove vještine i u njima doživljavati i uspjehe i neuspjehe. U starijoj jasličkoj i mlađoj vrtičkoj dobi manje je važno da li je isprobavanje nove vještine rezultiralo apsolutnim uspjehom. Puno je važnije da dijete zna da roditelj vjeruje u njega i tako razvija djetetovo samopouzdanje.
Vrijeme kada treba krenuti s odvikavanjem od pelena je period u kojem je dijete sposobno svjesno sudjelovati u tom procesu. Ono mora biti svjesno vlastite potrebe za eliminacijom mokraće ili stolice. Dijete mora i ovladati trbušnim mišićima, kao i sfinkterima. Većina djece nema razvijenu tu sposobnost do drugog rođendana, a neka i do trećeg. Važno je naglasiti da su dobne granice za usvajanje različitih vještina uvijek fleksibilne, to znaći da ne postoji univerzalno pravilo kada dijete mora nečime ovladati.

Osim toga, dječja kominikacija također mora biti dovoljno razvijena kako bi nam ono reklo ili pokazalo da "mora ići".
Djeca prvo ovladaju kontrolom mokraće, a nakon toga kontrolom stolice. Na početku pelena će biti suha tijekom dana, a s vremenom niti ujutro neće biti potrebno presvlačenje mokre pelene.

Budite u stalnoj komunikaciji sa odgojiteljima i drugim osobama koje se brinu za Vaše dijete. Uskladite odgojne postupke i omogućite djetetu da se svi odrasli prema njemu ponašaju slično. Tako ćete mu pružiti osjećaj sigurnosti i priliku da u svim situacijama vježba svoju novu sposobnost u istim uvjetima.

Budite strpljivi! Proces odvikavanja od pelena traje i nije jednostavan. Nekoj djeci treba i nekoliko godina da posve usvoje tu sposobnost. Isto tako, u tom procesu postoje i prekidi. Dijete koje je preraslo pelene u nekim situacijama može ponovo početi piškiti ili kakati u gaćice. To se događa za vrijeme bolesti, umora, velikog uzbuđenja, velike obuzetosti igrom ili u stresnim situacijama. Nemojte pokazati svoje razočaranje ako se to dogodi nego pokažite djetetu da vjerujete u njega i da ste mu potpora. Nemojte ga upozoravati na "nezgodu" jer će mu vjerojatno biti neugodno, nego mu dajte priliku da se presvuće u istu i suhu odjeću bez dodatnih objašnjenja. Ako je djetetu teško, razgovarajte o njegovim osjećajima, a ne o činjenici da se popiškilo.

Nikada ne tjerajte dijete da sjedi na tuti ili školjki dok ne obavi nuždu! Isto tako nikada nemojte dijete kažnjavati ako mu ne uspije kontrolirati nuždu. Time mu dajete poruku da Vam je to jako važno i da ono to mora učiniti kako bi Vas zadovoljilo. Na taj način odvikavanje od pelena postaje jedan mučan dio svakodnevice i veliki stres u djetetovu životu.

Dijete će Vam samo pokazati kad je spremno! Vaše je da ga pratite!


Ispiši stranicu