Griženje među djecom jasličke dobi!

 

 

 


Griženje, udaranje i čupanje za kosu najčešće su "zločestoće" u male djece. Kad se dijete ponaša na takav način ono nam porućuje da neke njegove potrebe nisu adekvatno zadovoljene. S obzirom da dječji govor u toj dobi još nije dovoljno razvijen kako bi nam dijete moglo reći što ga mući, ono koristi druge oblike komunikacije. Razlozi za takva ponašanja mogu biti različiti: 

 • Djeca jasličke dobi nalaze se u tzv. oralnoj fazi razvoja u kojoj se većina osjetilne ugode smjeta u područje usta. Zbog toga se i eksperimentiranje, kao jedan od glavnih razvojnih zadataka te dobi, često pojavljuje baš u području usta. Djeca će sve staviti u usta kako bi istražila predmete i osobe u blizini, a ponekad će to eksperimentiranje zavriti i ugrizom. 
 • Mala djeca jo nemaju razvijenu svijest o uzrono-posljedičnim odnosima, niti o boli i ozljeđivanju. Ona osjećaju bol, ali još ne razumiju da određeni postupci ili pojave mogu uzokovati bol drugima. Zadatak odraslih je da ih nauće da griženje boli.
 • Dijete putem griženja izražava agresivnost. S obzirom da nam još ne zna reći da je ljutito, napeto ili frustrirano ono grize jer je to brz i učinkovit način da na sebe skrene pozornost kako bi se uzrok njegove ljutnje ili razlog frustracije otklonio. Djeci je vrlo vano da se "problem" riješi odmah jer još ne znaju odgoditi zadovoljenje svojih potreba. Djeca često grizu u neizvjesnim i frustrirajuim situacijama kako bi smanjila unutranju napetost jer se još ne znaju sama smiriti ili utješiti. 
 • Rast zubića može uzrokovati bol, koja se trljanjem desni ili griženjem može ublažiti. 
 • Imitacija je jedan od glavnih oblika učenja koju djeca koriste te se na taj nain griženje može proširiti u skupini djece.

Kako pomoći djetetu?

Primarni zadatak odraslih je otkriti pravi uzrok griženja. Kad saznamo iz kojeg razloga dijete grize moći ćemo mu pomoći. 

 • Djeci treba pomo u verbalizaciji; kad bolje usvoje jezične vještine moći će nam reći što ih mući te će se griženje, kao oblik komunikacije, spontano povući. 
 • Budite mirni i dosljedni u svojim postupcima. Odmaknite dijete od djeteta koje je ugrizlo, objasnite mu kratko i jasno da ne prihvaćamo griženje kao oblik ponašanja i da ono boli, vodeći računa o njegovom uzrastu i sposobnosti razumijevanja. 
 • Nemojte kažnjavati ili gristi dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na "žrtvu" i uključite u pomaganje u smislu maćenja i tješenja. Na taj naćin će dijete uvidjeti da griženje boli. 
 • Nemojte od djeteta tražiti objašnjenje svog ponašanja, vjerojatno ga ne zna. Usmjerite se na rješavanje problema i učenje poželjnim ponašanjima koja ćete nagraditi. 
 • Pokušajte predvidjeti situacije u kojima bi se griženje moglo pojaviti i stvorite uvjete kojima ete smanjiti vjerojatnost pojavljivanja; 
 • ponudite djeci dovoljno različitih aktivnosti i igračaka kako se ne bi sukobljavala oko korištenja igračaka i sudjelovanja u aktivnostimay 
 • osigurajte dovoljno velik i prohodan prostor i tjelesne aktivnosti koje omogućavaju "pražnjenje" energije 
 • posvetite dovoljno vremena svom djetetu kako biste osigurali ispunjenje njegovih potreba za pažnjom i ljubavi 
 • pridržavanje određenog reda, dosljednost i smanjivanje neizvjesnosti smanjuju nervozu i stvaraju kod djeteta osjećaj sigurnosti.

Prihvatite griženje kao oblik dječje komunikacije. Naučite shvatiti svoje dijete i pomozite mu da riječima izrazi kako se osjeća. Kad to nauči, griženje će nestati.


Ispiši stranicu